Header3

Prosedur Penerimaan Saman Dan Permohonan

Selepas sesuatu kes didaftarkan, saman atau permohonan akan diserahkan kepada Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang melalui Penghantar Saman.

Setelah saman / permohonan tersebut diterima, Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang dikehendaki hadir ke mahkamah untuk sebutan kes. Pada hari sebutan tersebut sekiranya pihak-pihak ada persetujuan untuk menyelesaikan kes, persetujuan boleh direkodkan dan kes selesai.

Jika pihak-pihak tidak ada persetujuan, Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang hendaklah memfailkan jawapan kepada Penyata Tuntutan / Afidavit Permohonan. Sekiranya Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang ada membuat Tuntutan Balas, Pihak Penuntut / Pemohon hendaklah memfailkan jawapan kepada tuntutan balas tersebut.

Bagi kes-kes saman dan selepas jawapan kepada Penyata Tuntutan dan jawapan kepada tuntutan balas (jika ada) tersebut difailkan, pihak-pihak dikehendaki memfailkan Ikatan Dokumen iaitu dokumen-dokumen berkaitan tuntutan hendaklah difailkan. Setelah semua prosedur di atas disempurnakan pihak-pihak akan diberikan tarikh perbicaraan. 

Setiap Saman atau Permohonan yang diterima oleh Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang hendaklah difailkan jawapan kepada Penyata Tuntutan / Afidavit Permohonan. Sekiranya tidak difailkan jawapan kepada Penyata Tuntutan / Afidavit Permohonan, mahkamah menganggap Saman atau Permohonan tersebut dipersetujui oleh Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang dan mahkamah boleh membuat keputusan tanpa bicara sekiranya Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang tidak hadir ke mahkamah pada hari yang ditetapkan.

Sekiranya Pihak Kena Tuntut / Pihak Penentang hadir pada hari perbicaraan, mereka tidak berhak untuk memberi keterangan dan jika keterangan diberikan juga maka mahkamah tidak akan mencatatkan keterangan tersebut dan keterangan itu tidak akan diterima.

Ingatkan Saya

Ahad-Rabu
8.00a.m-5.00p.m

Khamis
8.00a.m-3.30p.m

Rehat
1.00p.m-2.00p.m

 • * EKSPO MUAFAKAT KEDAH 2018*

  PADA : 24 FEBRUARI 2018 HINGGA 3 MAC 2018
  JAM : 10 PAGI HINGGA 10 MALAM
  TEMPAT : PERKARANGAN STADIUM DARULAMAN

   
   
   
Hari ini110
Semalam70
Minggu ini942
Minggu Lepas616
Bulan ini2535
Bulan lepas2635
Jumlah464968

qrcodeHakcipta © 2015, Unit Teknologi Maklumat, Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kedah Darul Aman.
Penterjemahan Google digunakan untuk bahasa selain daripada English dan Melayu.
Sesuai dipaparkan menggunakan Internet Explorer 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768

Kemaskini Terakhir: Selasa, 20 Februari 2018
Ezyweb Content Management System

Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kedah
Aras 2, Bangunan Mahkamah Syariah,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
Bandar Mu'Adzam Shah,
06550 Alor Setar, Kedah Darul Aman.
Tel: 04-700 1980 Fax: 04-700 1989
Email: syariah[dot]negeri[at]kedah[dot]gov[dot]my

Mobile Web / Kedah Apps