Header3

Tip Keselamatan ICT September 2017TIPS TAMBAHAN UNTUK SETING KESELAMATAN DALAM TELEFON MUDAH ALIH

Elakkan aplikasi dari sumber yang tidak diketahui

Kadang-kadang kita boleh unintendedly memuat turun dan memasang beberapa aplikasi atau melayari beberapa laman web

yang dari sumber yang tidak diketahui atau tidak pihak berkuasa boleh dipercayai. Ini mungkin merbahaya kepada peranti Android

anda dan data peribadi. Untuk mengelakkan anda telefon atau tablet daripada kerosakan daripada sumber yang tidak diketahui,

mengambil yang di bawah langkah adalah perlu. Pergi ke seting dan klik ke dalam antara muka Keselamatan dan padam 

sumber yang tidak diketahui.

Penguncian telefon dengan menetapkan kod corak

Dengan perkembangan fungsi kamera di telefon pintar, ramai Menyimpan banyak gambar-gambar peribadi dalam telefon mereka,

dan pelbagai mesej peribadi atau lain-lain maklumat kenalan, masalah perlindungan privasi peribadi dalam telefon bimbit akan datang.

Oleh yang demikian, adalah perlu untuk mengunci telefon pintar anda.

Dan ia boleh mudah diselesaikan dengan menggunakan kunci jenis sentuhan corak kod perlindungan melalui sistem Android.

Pertama, anda perlu masukkan muka seting, pilih Keselamatan dan kemudian Menetapkan corak membuka kunci.

Selepas input corak kod PIN di sini, anda perlu Buka muka seting keselamatan sekali lagi dan pilih pilihan untuk Menggunakan corak boleh dilihat.

Dan kemudian anda boleh mengunci telefon anda dengan kod corak. 


Mengunci kad SIM telefon bimbit

Kita tidak boleh menghalang kehilangan telefon kami di 100 peratus, tetapi sekurang-kurangnya kita dapat pastikan

bahawa orang-orang yang buruk tidak akan mengambil kesempatan daripada jika kita kehilangan telefon. Itulah sebabnya untuk mengunci kad SIM.
Anda perlu masukkan muka persekitaran mula-mula, pilih Keselamatan, kemudian pilih Set SIM kad kunci 

dan akhirnya input kod PIN dalam kad SIM. Selepas proses ini, orang lain tidak boleh menggunakan telefon anda untuk memanggil atau

menghantar mesej tanpa memasukkan kod PIN.

Tips Tambahan Keselamatan Perbankan di Internet

Bahaya Menggunakan Rangkaian WiFi ditempat awam

Menggunakan rangkaian Wifi untuk melakukan perbankan internet adalah tidak selamat. Ini disebabkan anda berkongsi rangkaian dengan orang lain. Banyak teknik yang dilakukan penggodam dalam rangkaian untuk mencuri kata laluan anda seperti teknik Man In The Middle Attack (MITM) dan lain-lain.

Bahaya Menggunakan Komputer Awam di Cafe Cyber

Anda tidak digalakkan melakukan transaksi perbankan internet di Cafe Cyber. Apa yang perlu dibimbangkan adalah jika Cafe Cyber tersebut memasang perisian Keylogger, dimana setiap apa aktiviti anda akan dirakam untuk tujuan tidak baik.

Anda juga perlu berhati-hati menggunakan komputer yang dipinjam dari orang lain. Adalah lebih selamat jika anda melakukan perbankan internet menggunakan komputer sendiri dan menggunakan sambungan Internet peribadi. Jangan lupa membuang cookies atau browser cache setiap kali sesi.

Login Ke Akaun Bank Melalui Link Yang Di berikan Dalam Email

Perhatian! Pihak bank tidak akan sesekali menghantar email kepada anda. Pihak bank selalunya akan menghantar surat berdaftar dan meminta anda ke bank berdekatan dan bukannya melalui email.

Jika anda menerima email daripada pihak bank anda yang menyuruh anda mengemaskinikan maklumat akaun anda dan meminta anda klik pada link yang diberikan di dalam email tersebut. JANGAN KLIK!. Ia sebenarnya adalah email palsu atau cubaan mencuri identiti anda seperti username dan password perbankan internet anda.

Taip Secara Manual Website Adress Bank Di Web Browser Anda

Sentiasa taip secara manual di browser www.maybank2u.com.my untuk mengakes Maybank2u atau menaip www.cimbclicks.com.my untuk mengakses Cimbclicks. Jika anda malas untuk menaip di web browser dan menggunakan search engine seperti Google dan Yahoo untul log in, sila pastikan alamat website itu betul.

Jangan Dedahkan Username & Password Anda

Username dan password anda hendaklah dirahsiakan. Hafalkannya dan elakkan ianya daripada ditulis walau di mana sekalipun. Selalu menukar kata laluan atau nombor PIN anda dan elakkan daripada menggunakan kata laluan yang mudah diteka dengan tepat seperti nama atau tarikh lahir.

 Namun, kini bank menggunakan system TAC iaitu Transaction Authorization Code dimana pemilik perlu mendaftar nombor telefon bimbit mereka di mesin ATM terlebih dahulu. Sebelum membuat sebarang transaksi online, kita perlu meminta nombor TAC terlebih dahulu. Nombor ini akan disms ke telefon bimbit anda. Ia adalah angka 6 digit. Transaksi tidak dapat dilakukan jika tiada nombor TAC ini. Jadi jangan serahkan telefon bimbit anda kepada sesiapa yang mengetahui maklumat perbankan internet anda.

Lindungi Komputer Anda Daripada Virus Dan Program Perosak

Aktifkan Firewall dan pasangkan perisian Antivirus yang boleh dipercayai. Jika anda menggunakan OS Windows dan inginkan perisian Antivirus percuma yang tidak kurang hebatnya, kami mencadangkan anda muatturun Microsoft Security Essentials. Ia memberikan perlindungan dari virus dan spyware, termasuk Trojans, worms dan software berbahaya lainnya. Anda juga hendaklah memastikan perisian Antrivirus dan Web Browser sentiasa di kemaskini untuk mendapatkan ciri-ciri perlindungan terbaru.

Berhati-hati Apabila Muatturun Sebarang Perisian

Jangan memuat turun sebarang fail atau perisian daripada laman web atau sumber yang kurang anda ketahui atau memasuki pautan yang dihantar oleh seseorang yang tidak anda kenali.

Pembukaan fail sedemikian boleh mendedahkan sistem anda kepada virus komputer yang boleh mencuri maklumat peribadi anda, termasuk kata laluan atau nombor PIN anda. Apabila anda menerima sesuatu program atau lampiran, periksalah ia dengan program Anvirus yang terkini untuk memastikan bahawa ia tidak mengandungi virus yang boleh menyerang komputer peribadi anda.

Log Out Selepas Guna

Apabila selesai melaksanakan transaksi perbankan Internet anda, pastikan anda log keluar. Padamkan browser cache selepas log keluar daripada laman web untuk menghapuskan sebarang maklumat tentang akaun anda. Ini adalah penting untuk mengelakkan maklumat yang tersimpan daripada diambil oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Ingatkan Saya

Ahad-Rabu
8.00a.m-5.00p.m

Khamis
8.00a.m-3.30p.m

Rehat
1.00p.m-2.00p.m

 • * TIADA PENGUMUMAN TERKINI DI PAPARKAN*


  DARIPADA :

   

  "JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH NEGERI KEDAH"

  KEDAH DARUL AMAN
  KEDAH AMAN MAKMUR
  "SYARIAH ASAS KEADILAN"

   

Hari ini27
Semalam233
Minggu ini381
Minggu Lepas847
Bulan ini2770
Bulan lepas6792
Jumlah498244

qrcodeHakcipta © 2015, Unit Teknologi Maklumat, Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kedah Darul Aman.
Penterjemahan Google digunakan untuk bahasa selain daripada English dan Melayu.
Sesuai dipaparkan menggunakan Internet Explorer 9.0 ke atas dengan resolusi 1024 x 768

Kemaskini Terakhir: Isnin, 24 September 2018
Ezyweb Content Management System

Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kedah
Aras 2, Bangunan Mahkamah Syariah,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
Bandar Mu'Adzam Shah,
06550 Alor Setar, Kedah Darul Aman.
Tel: 04-700 1980 Fax: 04-700 1989
Email: syariah[dot]negeri[at]kedah[dot]gov[dot]my

Mobile Web / Kedah Apps